Formule E zvažuje povinné testy závodnic, týmy s novinkou souhlasí

Formule E zvažuje povinné testy závodnic, týmy s novinkou souhlasí
Fotografie: Formule E
  • Vedení šampionátu Formule E plánuje zavést povinné testy závodnic
  • Týmy s myšlenkou podpořit ženy v motorsportu souhlasily
  • První série testů by měly proběhnout již v listopadu
  • Iniciativa si klade za cíl pomoci ženám získat plnohodnotné místo v týmu

Už koncem letošního roku by se měla uskutečnit první série testů pouze s ženskou účastí. To je součástí snah promotéra série dostat závodnice do Formule E, jimž svým souhlasem vyjádřila podporu většina současných týmů. Primárním cílem je obsadit některá místa v týmech již pro další čtyřletý cyklus Gen4, tedy od roku 2026. Podle the–race.com by se první zkušební jízdy s pouze ženskou obsádkou měly uskutečnit ve čtvrtek 7. listopadu v rámci tradičních předsezonních testů, které se každoročně konají ve španělské Valencii.

Podobný experiment Formule E zkoušela již v roce 2018. Tehdy po ePrix Rijádu došlo k jednodennímu testování s pouze ženskou účastí. Do testů se zapojilo 11 závodnic (v každém týmu jedna) včetně Katherine Legge, Tatiany Calderon, Jamie Chadwick nebo Beitske Visser. Přinejmenším stejný počet jezdkyň by se měl objevit i nyní ve Valencii. Týmy již proto jsou v kontaktu s některými závodnicemi, které chtějí být součástí této iniciativy. Jednou z nich by mohla být i šampionka F1 Academy z roku 2023 Marta Garcia. Ta se zúčastnila i nedávných testů nováčků v Berlíně, kde se představila v barvách týmu ERT Formula E.

„Vím, že v minulosti nějaké testování žen ve Formuli E proběhlo. Asi před třemi nebo čtyřmi lety. Od té doby jsme toho ale víc neviděli, takže věřím, že by v listopadu mohly test udělat. Je to opravdu dobrá iniciativa snažit se přivést do Formule E více žen, jako jsem já, byť jen v rámci testování. Myslím, že je to skvělý nápad od toho, kdo to vymyslel. Mnoho dívek bude moci ukázat, jak si vedou v testech,“ svěřila se Marta Garcia. Podobně se o nápadu vyjádřila i Alice Powell, která byla rovněž součástí zmiňovaných testů v Berlíně. I ona by v případě uskutečnění listopadových testů neměla ve Valencii chybět.


Účasti žen v šampionátu elektrických formulí nahrává i zásadní změna souboru technických pravidel. V další generaci totiž vozy dostanou posilovač řízení, což je jedním ze zásadních předpokladů pro větší zapojení závodnic. „Tohle auto bude prvním vozem, které představíme již s posilovačem řízení. Jednou z dalších překážek, již si uvědomujeme, je, že 45 minut závodění ve voze Formule E vyžaduje velkou fyzickou sílu horní části těla, jako je krk, hrudník nebo paže. To někdy znevýhodňuje ženy, takže vůz Gen4 bude skutečně vybaven posilovačem řízení,“ potvrzuje snahy šampionátu jeho CEO Jeff Dodds.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze